Jak chronić dzieci przed odwodnieniem?

Wakacje  to czas, w którym wzrasta temperatura, liczba słonecznych dni a tym samym aktywność fizyczna dzieci. W okresie upałów najmłodsi spędzają więcej czasu na dworze, uprawiają sport i oddają się zabawom na świeżym powietrzu. Aktywność fizyczna pozytywnie wpływa na ich rozwój, jednak w połączeniu z wysoką temperaturą może również sprowadzić na dzieci pewne zagrożenia.

Jedno z największych niebezpieczeństw, na które są narażone w okresie upałów, stanowi odwodnienie organizmu. Jak radzą eksperci, aby zadbać o odpowiednie nawodnienie dzieci, poza regularnym piciem wody, należy włączyć do ich diety odpowiednią ilość warzyw i owoców, także w postaci soków.

Każdemu według potrzeb

Optymalne spożycie wody w przypadku dorosłych powinno wynosić około 2-2,5 litra na dobę. Zapotrzebowanie dzieci będzie znacznie różniło się od tego właściwego dla osób dojrzałych. Dzienne zapotrzebowanie dziecka na wodę szacuje się w granicach 10-15% jego masy ciała. Im starsze są dzieci, tym większe jest ich zapotrzebowanie na płyny – rośnie ono z 1,3 litra na dobę w grupie 2-3 lat, do 1,9 litra w grupie 9-13 lat. W późniejszym okresie znaczenie ma także płeć – chłopcy potrzebują nieco więcej wody niż ich rówieśniczki. [1] Ma to ścisły związek ze składem ciała i proporcjami między masą mięśniową a tkanką tłuszczową, która nie wymaga wody. Podane wartości uwzględniają wodę zawartą w pokarmach, której ilość szacuje się na 20% dziennego zapotrzebowania. Zapotrzebowanie znacznie wzrasta, gdy dzieci znajdują się w miejscu, gdzie panuje wysoka temperatura lub podejmują jakąś aktywność fizyczną – wówczas powinny być pojone częściej, małymi porcjami – mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, dietetyk, Adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum.

Owoce i warzywa przeciwdziałają odwodnieniu

Ważnym ostrzeżeniem, które wysyła organizm jest uczucie pragnienia, świadczące o tym, że jest odwodniony już w 2-3%. W przypadku dzieci trzeba szczególnie dbać o nawodnienie organizmu, gdyż nie zawsze zgłaszają one, że chce im się pić. Należy pamiętać, że wraz z potem organizm wydala niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mikroelementy. Podczas przebywania w wysokich temperaturach organizm szybko traci sód i potas. Aby odzyskać te cenne składniki, poza odpowiednim nawodnieniem organizmu, powinniśmy również zadbać o prawidłowe odżywianie dzieci.

– Doskonałym źródłem witamin i mikroskładników są owoce i warzywa, a lato to czas, gdy ich dostępność jest zdecydowanie największa. Dzieci powinny spożywać warzywa w każdym z 5 codziennych posiłków, natomiast owoce, które stanowią dobre źródło energii, mogą okazać się bardzo pomocne w trakcie aktywności fizycznych, których latem dzieci podejmują znacznie więcej niż w innych porach roku. Latem można nabyć m.in. zawierające dużo wody truskawki i arbuzy. Cennym źródłem składników bioaktywnych są borówki, maliny i jagody, dlatego warto włączyć te owoce do diety dzieci – tłumaczy dr Kozioł-Kozakowska.

Lato to również okres, gdy wspólnie z dziećmi oddajemy się turystycznym wojażom, spacerom oraz sportom, dlatego potrzebujemy wygodnej i łatwo dostępnej alternatywy dla owoców i warzyw. Wartościowymi zamiennikami dla produktów z tej grupy są soki. – 100% sok zachowuje większość wartości odżywczych, zawartych w surowcach, z których jest wytworzony. Soki pasteryzowane dodatkowo są bezpieczniejsze, zwłaszcza latem, kiedy wysoka temperatura sprzyja namnażaniu patogennych drobnoustrojów. Soki będą stanowiły świetny dodatek do posiłku, dzięki któremu  zostanie on wzbogacony w cenne witaminy i składniki mineralne. Dzieciom szczególnie polecam sok pomarańczowy z uwagi na wysoką zawartość witaminy C,  przy dużym wysiłku fizycznym rozcieńczony z wodą sok będzie szybko nawadniał organizm– wyjaśnia dr Kozioł-Kozakowska.

Idealne (nie tylko) na lato

Zbilansowana, bogata w mikroelementy dieta, połączona z odpowiednim nawodnieniem organizmu, powinna zapewnić dzieciom energię i dobre samopoczucie nawet w upalne dni. Lato to dobry moment, by oprzeć dietę dziecka na owocach i warzywach, ze względu na szeroki wybór produktów z tej gamy w tym sezonie. O ile niektóre z nich są dostępne jedynie w stosunkowo niedługim okresie, o tyle w soki możemy zaopatrzyć się przez cały rok. Powstają one z owoców i warzyw najwyższej jakości, zebranych w szczycie sezonu, co przekłada się na zawartość witamin i innych mikroskładników.

Więcej informacji na stronie: fruitjuicematters.pl

[1] Standardy medyczne/Interna, Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń dotyczących spożycia wody i innych napojów przez niemowlęta, dzieci i młodzieży

Fot. Fotolia

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock