Kuchnia dla małych i dużych
Projektowanie kuchni może być wyzwaniem, gdy jest się młodym rodzicem. Musi powstać przestrzeń wygodna dla dorosłych i dostępna dla dzieci, a zastosowane rozwiązania powinny gwarantować bezpieczeństwo tym ostatnim.
Na etapie planowania warto pamiętać, że projektujemy przestrzeń na lata. Musi więc spełniać swoje funkcje zarówno wtedy, kiedy mieszkamy z maluchem, jak i starszym dzieckiem. Jak to osiągnąć?
Przechowywać jedzenie
W kuchni młodych rodziców ważną rolę odgrywa kwestia przechowywania. Muszą się w niej pomieścić nie tylko garnki, patelnie i przeróżne akcesoria, ale też liczne produkty spożywcze. Tych szczególnie przybywa, gdy dzieci są jeszcze małe i nie mogą jeść „dorosłego” jedzenia. Puszki, słoiczki i opakowania muszą być schowane, a przy tym łatwo dostępne w razie potrzeby. – W takim przypadku sprawdzają się rozwiązania, które pozwalają maksymalnie wykorzystać dostępne w kuchni miejsce. Cargo lub wysuwane półki do nie w pełni zagospodarowanych szafek narożnych – mówi Jakub Malinowski, ekspert ds. okuć meblowych w firmie Häfele. Równie ważne, co wygospodarowanie miejsca, jest zadbanie o płynny ruch mebli i wygodę – szczególnie młodej mamy. Dlatego należy wybierać rozwiązania ułatwiające dostęp do zawartości mebli i przygotowanie posiłku.
Bez przeszkód
Kolejną kwestią jest „równouprawnienie” domowników – kuchnia powinna być dostępna dla każdego bez wyjątku. By tak się stało, starsze dzieci nie mogą napotykać w niej na trudności, których jako dorośli możemy zwyczajnie nie zauważać. Tutaj ponownie warto zwrócić uwagę na zbyt ciężko chodzące szuflady i szafki, a także ciężkie fronty oraz wysokie blaty. Okazuje się, że poradzić sobie z takimi przeszkodami można, przez zastosowanie całkiem prostych trików.
– To na przykład bezuchwytowe fronty nie wymagające użycia znacznej siły. Dzieci mogą więc pomagać rodzicom w kuchennych pracach, uczyć się samodzielności, a dostęp do kuchennej szafki z bezpiecznymi produktami uzyskają przez lekkie naciśnięcie frontu meblowego – dodaje Jakub Malinowski.
Bezpieczna kuchnia
Gdy w domu są dzieci trzeba pamiętać, że nie wszędzie powinny mieć dostęp. Coraz częściej pamiętają o tym producenci wykorzystywanego w kuchni sprzętu (blokady włączników w urządzeniach elektrycznych, płycie indukcyjnej) i mebli kuchennych (systemy zamykania). W przypadku dzieci często dochodzi do przytrzaśnięcia palców drzwiami czy szufladami. Jednak i na to znajdzie się rozwiązanie – to m.in. zawiasy zwalniające, które działają tak, że szafki i szuflady zamykają się powoli i w absolutnej ciszy. Ciekawie prezentują się także specjalne profile chroniące do drzwi wewnętrznych.
– Działają na zasadzie rozsuwanej listwy, która zasłania otwór przy framudze od strony zawiasów i uniemożliwia włożenie palców między skrzydło i ościeżnicę – mówi Jakub Malinowski.
Wyrobić dobre nawyki
Urządzając kuchnię, należy pamiętać, że wykorzystane w niej rozwiązania mogą pomóc wyrobić w dzieciach dobre nawyki. Warto np. nauczyć je dbania o ekologię, w czym pomogą… segregatory na śmieci. Coś, co dla maluchów będzie kolejną zabawą, może sprawić, że w przyszłości będą równie gorliwie dbały o środowisko. Podobnie będzie z wkładami do szuflad. – To proste rozwiązanie, które wyrabia nawyk odkładania rzeczy na miejsce. Wielką zaletą nowoczesnych wkładów jest fakt, że z łatwością można dopasować wielkość przegród do własnych potrzeb – przekonuje Jakub Malinowski.