Zmienna od kilku lat pogoda na końcu zimy i początku wiosny, wyższa zazwyczaj temperatura w tym czasie, sprzyja rozwojowi i żywotności  licznych drobnoustrojów i większej zachorowalności na infekcje, zwłaszcza wywołane przez wirusy. Jak najlepiej zabezpieczyć nasze zdrowie przed infekcjami?

Prócz szczepień zalecanych przez lekarza, w aptekach mamy ogromny wybór preparatów:

1. Oleje z ryb morskich – trany
2. Preparaty z witaminą C, witaminą D3, rutyną, cynkiem i innymi składnikami wspomagającymi naturalną odporność
3. Produkty zawierające inne, prócz rutyny, składniki pochodzenia roślinnego: aloes, owoce czarnego bzu, aronię, chrzan, czosnek itp.
4. wiele innych

Jeśli chodzi o skuteczne wspomaganie odporności  często  w pierwszym rzędzie myślimy o tranach, których tradycyjny pozytywny wpływ na nasze zdrowie jest wręcz przysłowiowy.

Istotne, abyśmy wybrali właściwy tran. W aptekach mamy dostępne liczne produkty zawierające trany omega (z ryb dorszowatych), które wspierają głównie funkcje intelektualne (u dzieci) czy wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu (dorośli), w mniejszym stopniu podnoszące odporność.

Natomiast olej z wątroby rekina (potocznie także często bywa nazywany tranem)  szczególnie wspomaga nasz układ immunologiczny. Oddziałuje na tzw. odporność humoralną, warunkowaną przez przeciwciała (immunoglobuliny) oraz odporność komórkową – związaną z limfocytami. Nie tylko zwiększa naszą odporność powodując, iż rzadziej zapadamy na infekcje, ale i przyspiesza zwalczanie infekcji przez organizm i  tym samym powrót do zdrowia.

Tajemnica skuteczności oleju z wątroby z rekina tkwi w składnikach:

1. Alkiloglicerole, które zwiększają wspomnianą odporność humoralną i komórkową, a prócz tego przyspieszają gojenie się ran, aktywują szpik kostny do produkcji białych i czerwonych ciałek krwi, działają antyoksydacyjnie. Alkiloglicerole dostępne są także w mleku matki, ale w ilościach niewystarczających do skutecznej protekcji naszego zdrowia.

2. Skwalen – wpływa pozytywnie na odporność poprzez wpływ na komórki i tkanki uczestniczące w jej utrzymaniu: szpik kostny, nadnercza, wątrobę, węzły chłonne.

W aptekach mamy ogromny wybór preparatów zawierających olej z wątroby rekina grenlandzkiego oferowanych w kapsułkach (głównie z myślą o dorosłych) oraz w postaci płynnej – z myślą głównie o dzieciach. Ograniczeniem dla jego stosowania był nieprzyjemny rybi smak. Obecnie dzięki  innowacyjnym technologiom dostępne są produkty w których udało się zamaskować niemiły posmak, przy zachowaniu skuteczności preparatu. Zatem picie tranów nie musi już być przysłowiową „drogą przez mękę”.

Z mojej strony polecałbym także dorosłym stosowanie oleju z wątroby rekina w formach płynnych, a szczególnie  w formie nowoczesnej, łatwo przyswajalnej i smacznej (bez rybiego posmaku) emulsji, ułatwiającej przyswajanie składników przez nasz organizm. Produkty w formie emulsji mają poza alkiloglicerolami inne składniki, dodatkowo wspomagające nasza odporność, jak witamina D (1000 j.m.) czy mikroelementy, jak selen czy cynk.

www.domowaapteczka.pl

Lekarz med. Jacek Smoleń

Pierwsze nasze skojarzenia, kiedy słyszymy słowo „tran”, są zazwyczaj negatywne. Oleista, niesmaczna, pachnąca rybą ciecz, do której picia zmuszano nas w dzieciństwie. Tran, czyli według najnowszej, aktualnej definicji, płynny tłuszcz otrzymywany z wątroby niektórych ryb (np. dorszy lub rekinów) oraz tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich (wielorybów lub fok), jest źródłem wielu aktywnych składników o dobroczynnym wpływie na organizm. Może wspomagać zarówno odporność, jak i prawidłowy wzrost kości, zwłaszcza u dzieci, które szybko rosną. Aby zachęcić dzieci do spożywania tranu, warto wybrać tran w formie emulsyjnej. Nie dość że jest on smaczny, bo pozbawiony nielubianego smaku i zapachu ryby, to jeszcze znajdujące się w emulsji składniki, mają szansę wchłonąć się szybciej i w większej ilości, niż takie, które zawiera tran w formie oleju. Wskazują na to chociażby badania przeprowadzone przez I. Geraiova i wsp., których wyniki opublikowano w Nutrition Journal w 2007 r.*

Irmina Nina Wachol

Mgr. Dietetyk

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

*I. Geraiova i wsp.; A randomised cross-over trial in healthy adults indicating improved absorption of omega-3 fatty acids by pre-emulsification; Nutrition Journal 2007, 6:4 doi:10.1186/1475-2891-6-4