Jak zadbać o naszą odporność ?
Zmienna od kilku lat pogoda na końcu zimy i początku wiosny, wyższa zazwyczaj temperatura w tym czasie, sprzyja rozwojowi i żywotności licznych drobnoustrojów i większej zachorowalności na infekcje, zwłaszcza wywołane przez wirusy. Jak najlepiej zabezpieczyć nasze zdrowie przed infekcjami?
Prócz szczepień zalecanych przez lekarza, w aptekach mamy ogromny wybór preparatów:
1. Oleje z ryb morskich – trany
2. Preparaty z witaminą C, witaminą D3, rutyną, cynkiem i innymi składnikami wspomagającymi naturalną odporność
3. Produkty zawierające inne, prócz rutyny, składniki pochodzenia roślinnego: aloes, owoce czarnego bzu, aronię, chrzan, czosnek itp.
4. wiele innych
Jeśli chodzi o skuteczne wspomaganie odporności często w pierwszym rzędzie myślimy o tranach, których tradycyjny pozytywny wpływ na nasze zdrowie jest wręcz przysłowiowy.
Istotne, abyśmy wybrali właściwy tran. W aptekach mamy dostępne liczne produkty zawierające trany omega (z ryb dorszowatych), które wspierają głównie funkcje intelektualne (u dzieci) czy wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu (dorośli), w mniejszym stopniu podnoszące odporność.
Natomiast olej z wątroby rekina (potocznie także często bywa nazywany tranem) szczególnie wspomaga nasz układ immunologiczny. Oddziałuje na tzw. odporność humoralną, warunkowaną przez przeciwciała (immunoglobuliny) oraz odporność komórkową – związaną z limfocytami. Nie tylko zwiększa naszą odporność powodując, iż rzadziej zapadamy na infekcje, ale i przyspiesza zwalczanie infekcji przez organizm i tym samym powrót do zdrowia.
Tajemnica skuteczności oleju z wątroby z rekina tkwi w składnikach:
1. Alkiloglicerole, które zwiększają wspomnianą odporność humoralną i komórkową, a prócz tego przyspieszają gojenie się ran, aktywują szpik kostny do produkcji białych i czerwonych ciałek krwi, działają antyoksydacyjnie. Alkiloglicerole dostępne są także w mleku matki, ale w ilościach niewystarczających do skutecznej protekcji naszego zdrowia.
2. Skwalen – wpływa pozytywnie na odporność poprzez wpływ na komórki i tkanki uczestniczące w jej utrzymaniu: szpik kostny, nadnercza, wątrobę, węzły chłonne.
W aptekach mamy ogromny wybór preparatów zawierających olej z wątroby rekina grenlandzkiego oferowanych w kapsułkach (głównie z myślą o dorosłych) oraz w postaci płynnej – z myślą głównie o dzieciach. Ograniczeniem dla jego stosowania był nieprzyjemny rybi smak. Obecnie dzięki innowacyjnym technologiom dostępne są produkty w których udało się zamaskować niemiły posmak, przy zachowaniu skuteczności preparatu. Zatem picie tranów nie musi już być przysłowiową „drogą przez mękę”.
Z mojej strony polecałbym także dorosłym stosowanie oleju z wątroby rekina w formach płynnych, a szczególnie w formie nowoczesnej, łatwo przyswajalnej i smacznej (bez rybiego posmaku) emulsji, ułatwiającej przyswajanie składników przez nasz organizm. Produkty w formie emulsji mają poza alkiloglicerolami inne składniki, dodatkowo wspomagające nasza odporność, jak witamina D (1000 j.m.) czy mikroelementy, jak selen czy cynk.
|
Lekarz med. Jacek Smoleń
Pierwsze nasze skojarzenia, kiedy słyszymy słowo „tran”, są zazwyczaj negatywne. Oleista, niesmaczna, pachnąca rybą ciecz, do której picia zmuszano nas w dzieciństwie. Tran, czyli według najnowszej, aktualnej definicji, płynny tłuszcz otrzymywany z wątroby niektórych ryb (np. dorszy lub rekinów) oraz tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich (wielorybów lub fok), jest źródłem wielu aktywnych składników o dobroczynnym wpływie na organizm. Może wspomagać zarówno odporność, jak i prawidłowy wzrost kości, zwłaszcza u dzieci, które szybko rosną. Aby zachęcić dzieci do spożywania tranu, warto wybrać tran w formie emulsyjnej. Nie dość że jest on smaczny, bo pozbawiony nielubianego smaku i zapachu ryby, to jeszcze znajdujące się w emulsji składniki, mają szansę wchłonąć się szybciej i w większej ilości, niż takie, które zawiera tran w formie oleju. Wskazują na to chociażby badania przeprowadzone przez I. Geraiova i wsp., których wyniki opublikowano w Nutrition Journal w 2007 r.* Irmina Nina Wachol Mgr. Dietetyk Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego *I. Geraiova i wsp.; A randomised cross-over trial in healthy adults indicating improved absorption of omega-3 fatty acids by pre-emulsification; Nutrition Journal 2007, 6:4 doi:10.1186/1475-2891-6-4 |












