Karnawałowy deser makowy w pucharkach

Pomysł na szybką i pyszną przekąskę karnawałową? Polecamy deser z makowym biszkoptem, otulonym kremową pierzynką. Słodycz przełamuje orzeźwiający smak malin. To przysmak doskonały na karnawałowy bal!

Składniki:

Biszkopt makowy (blaszka 15×25):

• 3 jajka
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki mąki
• 40 g maku mielonego BackMit
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem ze śmietany i mascarpone:

• 250 g mascarpone
• 250 g śmietany 30%
• 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

• konfitura malinowa
• mandarynki do dekoracji
• płatki migdałów KRESTO do dekoracji

Wykonanie:

1. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodaj do masy. Na koniec dodaj mak i wymieszaj łyżką. Piecz około 20 min w 180 °C. Po ostudzeniu ciasto pokrusz.
2. Mascarpone, śmietanę oraz cukier puder zmiksuj aż do momentu uzyskania sztywnego kremu.
3. W szklankach na dnie umieść pokruszone ciasto makowe, krem, konfiturę. Drugą warstwę ułóż w tej samej kolejności. Udekoruj mandarynkami i migdałami.

deser_makowy_3

www.vog.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock