Mikrobiota jelitowa – czym jest i dlaczego ma takie znaczenie dla rozwoju niemowląt?

Mikrobiota jelitowa, nazywana też mikroflorą, to zbiór mikroorganizmów, które odgrywają ważną rolę w rozwoju maluszka oraz wpływają na stan jego zdrowia w późniejszym okresie. O zasadach kształtowania się tego delikatnego ekosystemu mówi położna Karolina Pityńska-Maga, ekspertka marki Mama i ja – wody dedykowanej kobietom w ciąży, niemowlętom i małym dzieciom.

Od momentu przyjścia dziecka na świat mikroflora jelitowa znacząco wpływa na trawienie, metabolizm, a także rozwój układu odpornościowego i nerwowego. Głównymi czynnikami, które oddziałują na mikroflorę, są m.in. tryb karmienia, dieta mamy, czynniki środowiskowe oraz uwarunkowania genetyczne.

Mikrobiota w okresie okołoporodowym

Pierwszym etapem, w którym możemy mieć wpływ na jakość mikrobioty maluszka, jest okres ciąży, ponieważ w momencie porodu, mikrobiota mamy przenosi się bezpośrednio na dziecko, podkreśla Karolina Pityńska-Maga. Sposób odżywiania kobiety w ciąży, przyjmowanie przez nią antybiotyków, stres czy infekcje w istotny sposób oddziałują na delikatną równowagę mikrobioty. Co ważne, na skład mikrobioty ma wpływ także metoda porodu, mówi ekspertka. I dodaje: W jelitach noworodków urodzonych drogą pochwową występują liczne Lactobacillus, charakterystyczne dla flory bakteryjnej pochwy. Natomiast w mikroflorze jelitowej niemowląt, które przyszły na świat przez cesarskie cięcie, dominują Staphylococcus, przypominające mikroflorę skóry mamy.

Karmienie piersią, a rozwój mikrobioty

W regulowaniu flory bakteryjnej niemowlęcia, ważną rolę odgrywa również karmienie piersią.  Mleko mamy nie tylko dostarcza maluszkowi cenne składniki odżywcze, ale też wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Oligosacharydy w mleku, czyli HMO, mogą kształtować powstawanie pożytecznych drobnoustrojów u niemowlęcia. Dlatego tak ważna jest dbałość o dietę w czasie laktacji oraz pamiętanie o odpowiedniej podaży tłuszczów, błonnika oraz o właściwym nawodnieniu, wyjaśnia Karolina Pityńska-Maga.
Sposób odżywiania mamy w okresie laktacji wpływa na skład mikrobiologiczny mleka, a częste karmienie zwiększa zapotrzebowanie na wodę. Ma to związek z faktem, że mleko kobiece w ponad 3/4 składa się z wody. Regularne nawadnianie wspiera proces laktacji, dlatego kobieta karmiąca piersią powinna wypijać około 3 litrów wody dziennie. Dobrym wyborem jest woda źródlana, przeznaczona dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, jak na przykład Mama i ja. To niskosodowa, niskozmineralizowana, niegazowana woda, która ma zbalansowany skład i jest neutralna w smaku, zaleca ekspertka.
Po wprowadzeniu pokarmów stałych skład mikroflory jelitowej niemowlęcia zaczyna stopniowo upodabniać się do składu flory osób dorosłych. Proces kształtowania mikrobioty trwa około 3 lat od momentu narodzin. To szczególnie ważny czas dla budowania odporności i dbałości o przyszłe zdrowie maluszka.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock