Oryginalny miód Manuka powstaje z nektaru krzewów manuka (łac. Leptospermum scoparium) porastających czyste, dziewicze tereny Nowej Zelandii.

Można spotkać go także w innych rejonach świata, np. w Australii. Ze względu na fakt, iż Nową Zelandię porastają także inne rośliny miododajne takie jak kanuka (łac. Kunzea Ericoides), zielona herbata (łac. Camellia sinensis) czy tantoon (łac. Leptospermum polygalifolium), pozyskanie jednorodnego miodu jest bardzo trudne.

Leptospermum scoparium jest krzewem o oryginalnym genomie – nie zmienionym pod wpływem gatunków przybyłych do Nowej Zelandii wraz z Maorysami i europejskimi osadnikami. Ze względu na położenie geograficzne Nowej Zelandii, szczyt kwitnienia krzewów manuka przypada na okres od listopada do stycznia. Pszczoły zbierając nektar z dzikich krzewów manuka, tworzą niepowtarzalny miód odróżniający się od innych miodów wysoką zawartością naturalnie występującego związku o nazwie methyloglyoxal.

Każda partia miodu Manuka Health New Zealand przed opuszczeniem zakładu produkcji otrzymuje certyfikat, który potwierdza autentyczność produktu i pozwala zapoznać się z jego dokładnymi parametrami.

Więcej informacji o miodach manuka można przeczytać na stronie -> https://miodymanuka.pl/