Na stronie dobra-mama.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

Szparagi zapiekane z płatkami migdałowymi oraz parmezanem

Sezon na szparagi dobiega ku końcowi, dlatego też warto łapać chwile i dobre przepisy na ich wykorzystanie. My proponujemy danie w postaci prostej w przygotowaniu, lecz wykwintnej zapiekanki z orzechami, płatkami oraz startym parmezanem. Można podawać je solo lub w przypadku większego apetytu, z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Szybkie do przygotowania, ale delektować należy się powoli.

Składniki (2 porcje):

  • 1 pęczek szparagów zielonych* (500 g)
  • 3 łyżki płatków migdałowych KRESTO
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 5 łyżek orzechów laskowych tartych BackMit
  • olej Rapso
  • sól

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Dno średniej foremki do zapiekania posmaruj olejem i wysyp orzechami.
  3. Odłam końcówki szparagów.
  4. Szparagi opłucz i osusz a następnie włóż do formy i skrop olejem. Wstaw na 5 minut do piekarnika.
  5. Po tym czasie posyp szparagi parmezanem, płatkami migdałowymi, odrobiną soli i zapiekaj kolejne 5 minut.
  6. Tak przygotowane szparagi możesz podać z młodymi ziemniakami z koperkiem.

* Jeżeli użyjesz szparagów białych, wówczas należy je obrać, np. przy pomocy obieraczki do warzyw i dalej postępować według przepisu.

Szparagi zapiekane z płatkami migdałowymi
oraz parmezanem Fot. KRESTO

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO