Tiramisu z truskawkami liofilizowanymi
Tiramisu to deser o włoskim rodowodzie. Warstwa nasączonego w kawie biszkoptu oraz pysznego kremu z mascarpone tworzy pyszną, rozpływającą się w ustach kompozycję. Dzisiaj proponujemy wersję urozmaiconą o pyszne liofilizowane truskawki, które nie tylko dodają smaku, ale nadają całości wykwintnej chrupkości.
Składniki (foremka o średnicy około 25 cm):
opakowanie truskawek liofilizowanych KRESTO
-
250 g śmietany 36% (schłodzonej)
-
500 g mascarpone (schłodzonego)
-
2 opakowania biszkoptów podłużnych (na 2 warstwy + boki)
-
3 łyżki drobnego cukru (białego)
-
około 400 ml mocnej, schłodzonej kawy
-
5 kropli olejku migdałowego
-
5 kropli olejku waniliowego
-
3 łyżeczki kakao gorzkiego
Wykonanie:
1. Biszkopty zanurz na chwilę w kawie. Wyłóż nimi boki i dno foremki.
2. Śmietanę, mascarpone, cukier oraz olejki przełóż do dużej misy miksera i całość zmiksuj na gęsty krem.
3. Wyłóż ½ masy na biszkopty, posyp kakao.
4. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na nią wyłóż resztę kremu. Całość wyrównaj.
5. Wierzch deseru posyp truskawkami.
6. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Foremkę warto zabezpieczyć folią, aby deser nie przeszedł nam zapachami z lodówki.
Fot. KRESTO
—————————————————————————————————————————————————-
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice