Vege szaszłyki z grilla w marynacie z pesto
Pyszne i wegańskie danie na grilla? Polecamy szaszłyki na bazie kotletów sojowych, warzyw i pysznej marynaty z pesto. Pełne aromatu danie z pewnością zachwyci nie tylko miłośników wegańskich opcji, ale również pozytywnie zaskoczy fanów mięsnych przysmaków. Smacznego!
Składniki:
• opakowanie kotletów sojowych
• warzywa: pieczarki, papryka, cebula, cukinia, rzodkiewka
• olej rzepakowy Rapso
• ulubione przyprawy na grilla np. wędzona papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz itd.
Marynata z pesto:
• 60 g świeżych liści bazylii
• 50 g migdałów w płatkach KRESTO
• ok 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso
• 2-3 ząbki czosnku
• łyżeczka soli
• łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
1. Kotlety sojowe zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut (na początku będą się unosić więc można obciążyć je np. talerzykiem).
2. Odsącz je na sitku z wody i poczekaj aż ostygną. Po tym czasie w rękach wyciśnij z nich wodę. Kotleciki można przekroić na pół.
3. Do blendera włóż składniki na marynatę i całość zblenduj.
4. Do pojemnika włóż kotlety oraz pesto. Zamknij szczelnie pojemnik i całość potrząsaj aż kotlety będą pokryte marynatą. Tak przygotowane mięso sojowe wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
5. Kolejnego dnia umyj i pokrój pozostałe składniki na szaszłyki.
6. Polej je olejem rzepakowym, przypraw i dokładnie wymieszaj.
7. Na długie patyczki nadziewaj kolejno warzywa oraz zamarynowane sojowe kotlety.
8. Szaszłyki grilluj lub upiecz w piekarniku.