wege_pasztet_1

Wege pasztet z konfiturą z żurawiny

Wege pasztet z konfiturą z żurawiny to smaczna, prosta w przygotowaniu wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych mięsnych przysmaków. Sprawdzi się zarówno w postaci dodatku do śniadania, lunchowej porcji czy lekkiej kolacji. Pycha!

Składniki (foremka 9 cm x 18 cm):
• 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
• 1 łyżka masła
• 1 cebula
• 600 g obranych batatów
• 2 jajka na twardo
• 2 jajka surowe
• 90 g mielonych migdałów KRESTO
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka soli kala namak
• pieprz
• 2 łyżki sezamu KRESTO

Konfitura:
• 200 g suszonej żurawiny KRESTO
• 2 łyżki miodu
• 1/2 szkl wody
• 1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina
• skórka otarta z 1/2 cytryny

Wykonanie:
1. Bataty pokrój w kostkę. Na oleju i maśle podsmaż posiekaną cebulę, dodaj bataty i smaż pod przykryciem na małym ogniu często mieszając (przez 15 minut).
2. Gdy bataty i cebulka będą miękkie, zmiel je w maszynce do mięsa razem z jajkami ugotowanymi na twardo. Dodaj migdały, mąkę kukurydzianą, jajka i przyprawy.
3. Wymieszaj i przełóż do foremki (9 cm x 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i posyp sezamem.
4. Piecz w 180℃ około godzinę. Odstudź w foremce.
5. Żurawinę wsyp do rondelka, dodaj miód i skórkę z cytryny, wlej wodę i wino. Gotuj na średnim ogniu 10 minut aż połowa płynu odparuje i delikatnie zblenduj.
6. Plasterki pasztetu podaj na ulubionym pieczywie razem z konfiturą.

www.vog.pl

Współpraca reklamowa

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock