Na stronie dobra-mama.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.
ciastka_jajka_z_curdem_1

Ciasteczka z pomarańczowym curdem

Odkryj wyjątkowe ciasteczka, które łączą w sobie maślany aromat z chrupkością prażonych migdałów i orzeźwiającą, cytrusową nutą. To idealny deser, który zaskakuje smakiem i ujmuje formą. Smacznego!

Składniki:

Ciastka:
• 160 g mąki orkiszowej tortowej/typ 700
• 100 g migdałów w płatkach KRESTO
• 60 g ksylitolu
• 100 g masła
• 1 jajko
• łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier pomarańczowy:
• ok 5-7 łyżek ksylitolu zmielonego na puder
• ok 2 łyżeczki mleka kokosowego lub jogurtu
• otarta skórka z 2 pomarańczy

Dodatkowo:
• białko jajka (do posmarowania ciastek)
• garść migdałów w płatkach KRESTO (do posypania ciastek)

Wykonanie:
1. Pozostaw masło w temp. pokojowej aby zmiękło.
2. Upraż na patelni migdały w płatkach, następnie dobrze je wystudź i zmiel na mąkę.
3. Mikserem utrzyj masło z jajkiem z ksylitolem. Dodaj mąkę z migdałów, mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto aż będzie plastyczne i włóż je na ok. 45 min do lodówki.
4. Po tym czasie wyjmij połowę ciasta i rozwałkuj je miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinaj ciasteczka w kształcie jajka następnie układaj na blaszce.
5. W co drugim ciasteczku wytnij kółko.
6. Ciastka z wyciętym kółkiem posmaruj białkiem i posyp rozdrobnionymi migdałami w płatkach.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku do 160°C ok. 15-20 minut do zarumienienia.
8. Około 5 łyżek ksylitolu w pudrze (możesz go zmielić w młynku do kawy) wymieszaj z mlekiem kokosowym lub jogurtem oraz skórką z pomarańczy.
9. Ciasteczka posmaruj lukrem i nakładaj ciastko z dziurką aby kztałtem nawiązywało do formy jajka.

ciastka_jajka_z_curdem_2

www.vog.pl

Współpraca reklamowa

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock