Robimy domowe kompoty i napoje

Wyjątkowo upalne lato sprawia, że nie tylko chętnie, ale też obowiązkowo sięgamy po wodę i inne napoje. Oczywiście najzdrowsza jest woda, którą dla uzyskania orzeźwiającego smaku, możemy wzbogacić listkami mięty, owocami maliny, plastrami cytryny, pomarańczy, limonki czy  ogórka.  Zaraz po niej plasują się domowej roboty: kompoty, oranżady, soki – szczególnie lubiane przez dzieci, a co najważniejsze – nieprzesłodzone, bez konserwantów i sztucznych barwników.

Według Instytutu Żywności i Żywienia dobowe spożycie płynów z napojów i produktów żywnościowych dla osoby dorosłej wynosi od 2 do 2,5 l wody. Z kolei dzieci od 4 do 6 roku życia powinny wypijać jej około 1,6 l, a nastolatki, w zależności od wieku i płci od 1,9 l do 2,5 l. Te wskazania mogą być modyfikowane – gdy temperatura powietrza znacząco się podnosi, zapotrzebowanie na płyny wzrasta nawet o 1 l. Pijmy więc na zdrowie, małymi łykami i cały czas, nawet jeśli nie odczuwamy pragnienia, ponieważ gdy chce nam się pić, organizm sygnalizuje, że już jesteśmy odwodnieni.

Mamo, pić! Gdy dziecko prosi o coś do picia, postarajmy się nie ulegać nawykom i nie kupujmy kolorowych, zawierających nawet 40 g cukru w puszce, gazowanych napoi. Przecież mamy dużo świeżych polskich sezonowych owoców, bogactwo cytrusów o wspaniałych właściwościach, a dla osłody ksylitol lub stewię – naturalne substancje słodzące, niskokaloryczne i o działaniu prozdrowotnym. Z tych składników przygotujemy smaczne, aromatyczne napoje i kompoty dla całej rodziny.

Do ich przyrządzania oraz serwowania przydadzą się kuchenne akcesoria, takie jak: garnki, rondle i cedzaki – najlepiej, jeśli są wykonane ze stali nierdzewnej oraz estetyczne dzbanki i szklanki o ciekawych kształtach, a także wyciskacze do cytrusów. Dzięki nim powstaną wyśmienite kompoty i soki. Na zdjęciach prezentujemy kilka modeli i wzorów praktycznych akcesoriów, które pochodzą ze sklepu firmy Galicja dla Twojego Domu.

Garnek PRIMO wykonany jest ze stali nierdzewnej. Przezroczysta szklana pokrywa umożliwia podgląd zawartości podczas gotowania. Dokładnie dopasowana i przylegająca do naczynia, pozwala na zoptymalizowanie czasu gotowania. Na wewnętrznej ściance garnka znajduje się praktyczna miarka. Dno kapslowe akumulujące ciepło gwarantuje równomierne jego rozprowadzanie, co umożliwia gotowanie z małą ilością wody, pozwalając w ten sposób zachować cenne witaminy w gotowanych potrawach. Użyjemy go na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnych. Nadaje się do mycia w zmywarce.

Rondel PRIMO z wysokiej jakości stali nierdzewnej, z praktyczną miarką na wewnętrznej stronie naczynia. Posiada dno kapslowe, które akumuluje ciepło i równomiernie je rozprowadza, dzięki czemu możemy gotować w niewielkiej ilości wody, pozwalając w ten sposób na zachowanie cennych witamin w potrawach. Użyjemy go na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnych. Nadaje się do mycia w zmywarce.
Uniwersalny i praktyczny cedzak wykonany ze stali nierdzewnej. Do mycia i suszenia owoców, odcedzania makaronu, itp.

Dzbanek Quella wykonany ze szkła i tworzywa sztucznego został wyposażony w funkcjonalną pokrywę z dozownikiem zabezpieczającą przed przedostaniem się do środka np. owadów.

Szklany dzbanek do napojów zimnych o prostym, nowoczesnym wzornictwie.

Szklanka z bezbarwnego szkła o prostym kształcie, idealna do serwowania zimnych napojów.

Wyciskacz do cytrusów CITRUS z antypoślizgowym spodem i praktyczną miarką pozwala na szybkie przygotowanie świeżego, bogatego w witaminy soku. Dostępny w kolorach pomarańczowym i żółtym.

Wyciskacz do cytrusów TWIST to użyteczny i dekoracyjny kuchenny gadżet w każdej kuchni. Posiada antypoślizgowy spód i jest łatwy w czyszczeniu. Dostępny w kolorach zielonym i pomarańczowym.

Kompot z jabłek i czerwonej porzeczki (smakiogrodu.blogspot.com)

Składniki: 1 kg jabłek (np. papierówek), 1-2 szklanki czerwonej porzeczki, sok z ½ cytryny, cukier lub ksylitol do smaku.

Wykonanie: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Porzeczki obrywamy z gałązek. W garnku zagotowujemy 2 l wody. Wrzucamy jabłka i porzeczki. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do przestudzenia. Owoce odcedzamy. Kompot podajemy schłodzony.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO