Zboża, które warto uwzględnić w diecie najmłodszych

Poznaj 7 faktów na ich temat!

Rodzice, którzy dbają o wszystkie składniki jadłospisu maluszka, wspierają jego harmonijny rozwój oraz wpływają na dobre samopoczucie dziecka. To niezwykle istotne, aby wybierane przez nich produkty były zarówno wartościowe, jak i różnorodne. Zasada ta dotyczy również zbóż, których różne odmiany pomagają urozmaicać dietę już od pierwszych lat życia. Mamo, Tato – dowiedz się, na co zwrócić uwagę, wprowadzając je do diety niemowlęcia.

FAKT 1.:

Włączanie wartościowych zbóż do diety malucha jest bardzo ważne, ponieważ to między innymi one pozwalają uzupełniać jego rosnące z upływem czasu zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, takie jak węglowodany, białko, tłuszcz, składniki mineralne i witaminy.

FAKT 2.:

Choć wybór produktów zbożowych w sklepie jest duży, nie każde z nich będą odpowiednie dla rozwijającego się organizmu dziecka. Wiąże się to z jego wrażliwością na działanie czynników zewnętrznych.

FAKT 3.:

Wsparciem dla rodziców podczas wprowadzania zbóż do diety malucha są produkty zbożowe przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu (np. po 6., 8. czy 10. miesiącu życia), takie jak kleiki i kaszki.

FAKT 4.:

Kaszki przeznaczone dla najmłodszych zawierają różnorodne zboża, które rosną na kontrolowanych polach wybieranych ze względu na optymalne warunki do uprawy, w tym klimat, temperaturę, nasłonecznienie czy wiatr.

FAKT 5.:

Każda partia zbóż w produktach zbożowych dla najmłodszych przechodzi nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa, a ich wartość odżywcza jest zgodna z wymaganiami prawa i dostosowana do potrzeb niemowląt i małych dzieci na różnych etapach rozwoju.

FAKT 6.:

Ryż i kukurydza należą do jednych z najbardziej uniwersalnych i najczęściej uprawianych zbóż na świecie. Należy jednak pamiętać, że nie w każdej formie będą bezpieczne dla organizmu niemowlęcia. Ze smakiem ryżu i kukurydzy warto zapoznać maluszka, wybierając dla niego bezpieczny kleik lub kaszkę ze wskazaniem wieku na opakowaniu – są delikatne, dlatego sprawdzą się już na początku przygody wprowadzania do diety różnorodnych zbóż.

FAKT 7.:

Jedną z najchętniej spożywanych przez dzieci kaszek jest kaszka manna, która powstaje z ziaren pszenicy. Podana w takiej postaci jest dobrym sposobem na wprowadzanie do diety glutenu, który zgodnie z zaleceniami ekspertów powinien pojawić się w niej w dowolnym momencie po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia i przed ukończeniem 12. miesiąca życia[1].

To, co dobre dla maluszka

Kaszki przeznaczone specjalnie dla najmłodszych, takie jak BoboVita PORCJA ZBÓŻ, to delikatne zbożowe posiłki, które w bezpieczny sposób pomagają wprowadzać malucha do świata różnorodnych smaków. Poza tym, że są wartościowe i zawierają nawet 7 rodzajów starannie wyselekcjonowanych zbóż, charakteryzuje je 0% dodatku cukru*, 0% konserwantów**, 0% barwników** i 0% wzmacniaczy smaku**. Sięgając po taką kaszkę, rodzic może być pewny, że podaje swojemu dziecku posiłek, który odpowiada jego potrzebom żywieniowym.

* Zawierają naturalnie występujące cukry ze zbóż, owoców i mleka.

** Zgodnie z przepisami prawa.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

[1] Szajewska H. i wsp., Karmienie piersią. Stanowisko PTGHiŻD. Standardy Medyczne Pediatria, 2016, 13.1 9-24.

 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock