Na stronie dobra-mama.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami

Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami to propozycja na pyszny i pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny*.

*danie odpowiednie dla dzieci od 11-12 miesiąca życia

Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami. Fot. Mama i ja
Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami. Fot. Mama i ja

Składniki:

  • 2 litry wody niegazowanej Mama i ja
  • 500 g cielęciny
  • 2 skrzydełka indycze
  • 600 g włoszczyzny
  • 2 śliwki suszone
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • sól, pieprz

Kluski:

  • 1 jajko w rozmiarze L
  • około 100 g kaszy manny
  • sól

Wykonanie:

1. Mięso zagotuj w wodzie Mama i ja, zbierz szumowiny i dodaj przyprawy.

2. Obierz włoszczyznę. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika opal cebule (nieobrane,
a jedynie oczyszczone), aby zbrązowiały. Następnie dodaj je do garnka wraz z włoszczyzną oraz śliwkami i gotuj przez około 2 godziny.

3. Po tym czasie z wywaru wyciągnij mięso oraz pozostałe składniki.

4. Mięso oraz marchewkę drobno pokrój i dodaj z powrotem do zupy.

5. Przygotuj kluski. Roztrzep jajko, dodaj kaszę mannę i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Małymi porcjami kładź kluski do rosołu podczas jego gotowania. Kluski będę gotowe po około 2 minutach.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock