Na stronie dobra-mama.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

Odkryj dobroczynny wpływ praziaren

Eko, bio, fit, sugar free – hasła te cieszą się co raz większą popularnością. Niestety przemawiają do nas ze sklepowych półek, często jedynie pozornie „czystą etykietą”. Mimo podstawowego pojęcia o zdrowym odżywianiu, nadal większość z nas ma problem z czytaniem etykiet ze zrozumieniem. Skład, bowiem powinien być prosty, a zawarte w żywności składniki jak najmniej przetworzone. Idealnym przykładem tzw. „super foods” są praziarna, których korzenie sięgają rewolucji neolitycznej, czyli początków rolnictwa.

Praziarna – powrót do natury

Wraz z trendem skracania składów produktów, zmniejszania ilości składników obecnych na talerzu, zaczęto również selekcjonować spożywane pokarmy. Zatem nie ilość, a jakość ma coraz większe znaczenie. Obecnie ludzie pragną jeść mniej, ale zdrowiej.

Tym sposobem powracamy do korzeni i sposobów, które gwarantowały zdrowie naszym przodkom. W czasach, kiedy medycyna nie była tak rozwinięta, bardziej przykładano wagę do profilaktyki. Mowa o aktywnym trybie życia połączonym ze zdrową, naturalną, nieprzetworzoną dietą.

Pośród „superfoods” na szczególną uwagę zasługują praziarna, których pochodzenie sięga czasów neolitycznych. Z punktu widzenia efektywności, logistyki i opłacalności ich uprawa wydaje się nie mieć większego sensu. Zbiór praziaren jest dużo trudniejszy z uwagi np. na głębokie ukorzenienie, jednak jednocześnie to właśnie stanowi ich największą zaletę – praziarna są o wiele bardziej odporne na warunki atmosferyczne oraz szkodniki, przez co dostosowane do uprawy ekologicznej!

Współczesne odmiany zbóż są efektem lat badań i modyfikacji genetycznych. Przez lata starano się wytworzyć ziarna znakomicie przystosowane do zbioru, transportu i przetworzenia. Niestety, w pogoni za parametrami związanymi z efektywnością utracono wiele cennych właściwości odżywczych i smakowych. A to właśnie one są największą zaletą praziaren!

Praziarna w roli głównej

Jogurty już od wielu lat cieszą się ogromnym zainteresowaniem, głównie dlatego, że stanowią smaczną i zdrową przekąskę. Jednak patrząc na produkty, zawierające sztuczne zagęszczacze i dodatki w postaci cukierków czy słodkiej polewy, trudno mówić o zbilansowanym, wartościowym posiłku. Firma Bakoma postanowiła zaspokoić potrzeby wymagających konsumentów, którzy czytają etykiety ze zrozumieniem i cenią sobie pożywienie wysokiej jakości, wprowadzając linię jogurtów BIO z dodatkiem praziaren.

Jogurty Bakoma Bio Praziarna to świetna propozycja na drugie śniadanie lub deser.

Jogurt o krótkim i naturalnym składzie już sam w sobie daje ogrom wartości. Dodatkowo wzbogacony o praziarna czyni go unikalnym, wyjątkowo pożywnym i zdrowym. To sposób na zaspokojenie głodu w poręcznej formie w sam raz do torebki czy plecaka. Pozornie małe opakowanie, jest w stanie nasycić i odżywić organizm a przy tym ucieszyć podniebienie.

Naturalne składniki, jak praziarna w połączeniu z jogurtem, pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit, dbają o kondycję całego ciała, wspomagając odporność, piękną skórę i włosy. Dodatkowo stanowią one przekąskę idealną dla wegetarian, którzy poszukują zamiennika białek zwierzęcych. Jogurt BIO Bakoma z praziarnami, daje możliwość podjęcia świadomego wyboru podczas zakupów. To przekąska idealna dla osób zapracowanych, aktywnych i skoncentrowanych na zdrowym odżywianiu.

W serii jogurtów Bakoma BIO Praziarno znajdziemy trzy smaki:

• czarna porzeczka i chia – bogaty w błonnik i minerały,

• brzoskwinia i kasza jaglana – obfitujący w przeciwutleniacze, pomaga przeciwdziałać otyłości

• truskawka i komosa ryżowa – lekkostrawne, bezglutenowe bogactwo białka

Dlaczego wzbogacenie produktów o praziarna jest tak istotne?

Nasiona Chia szałwii hiszpańskiej zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego. Oznacza to, że stanowią świetną przekąskę np. dla wegetarian, którzy szukają zastępników białka. Z uwagi na obecność błonnika, można mówić o zasadności stosowania Chia w okresie redukcji wagi. To jednak nie wszystko – nasiona Chia są bogate w przeciwutleniacze, które toczą walkę z wolnymi rodnikami oraz posiadają cenne minerały i witaminy, jak żelazo, magnez, cynk, fosfor, wapń, witaminy: E, B1, B3. Nasiona Chia nie zawierają glutenu.

Kasza jaglana zawiera 10-14% białka. Dodatkowo posiada sole mineralne (fosfor, wapń, cynk, jod, potas, sód, magnez, brom) i witaminy B1 i B2. Kasza jaglana nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna. Doskonale komponuje się ze słodkim jogurtem, ponieważ sama w sobie wykazuje raczej neutralny smak. Sprawdza się także w diecie osób odchudzających się.

Komosa ryżowa (quinoa lub ryż peruwiański) zawiera 64% węglowodanów, 13% wody, 14% protein i 6% tłuszczu. Posiada błonnik i witaminy z grupy B – idealne wsparcie diety sportowców. Dodatkowo komosa jest bogata w magnez, fosfor oraz flawonoidy (przeciwutleniacze pochodzenia roślinnego). Komosa ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że na długo zapewnia uczucie sytości i nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu i nie zalega w żołądku.

Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi tego, po co sięgają – według Health Focus International już 77% konsumentów jest zainteresowanych zakupem produktów naturalnych. Czasy bezrefleksyjnego sięgania po artykuły spożywcze są już za nami. Wdrożenie zasad „czystej etykiety” w przemyśle spożywczym znacznie ułatwia kwestię odczytania składu i zrozumienia, z jakim produktem ma się do czynienia.

www.bakoma.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO