Tajemnicze antyoksydanty

Dzięki piciu domowych soków uzbroisz swój organizm w niezwykle silną broń – antyoksydanty. Walcząc z wolnymi rodnikami, antyoksydanty pomagają budować odporność, chronią przed chorobami i opóźniają starzenie.

Pewnie nie raz słyszałaś o antyoksydantach czy przeciwutleniaczach, które choć znane są od dawna, obecnie stały się bardzo modne. Według powszechnych obietnic antyoksydanty (lub inaczej mówiąc przeciwutleniacze) mają zapewniać zdrowie i młodość. Czym jednak w ogóle są antyoksydanty? – Są to substancje, które po prostu zapobiegają uszkodzeniu komórek. Walcząc z wolnymi rodnikami (które powstają w naszym ciele w wyniku złego odżywiania, chorób, stanu zapalnego, stresu i przemęczenia), powodują, że rzadziej chorujemy, zmniejszamy u siebie ryzyko powstania chorób nowotworowych, czujemy się zdrowsi i wyglądamy młodziej – tłumaczy dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka-Łaska. Czyli to prawda – przeciwutleniacze to naprawdę silna broń dla organizmu.

Antyoksydanty mogą przyjmować różne nazwy. – Znajdziemy wśród nich te dość powszechnie znane, jak witaminy A, C, E, selen, cynk czy mangan, jak i takie, których nazwy trudno jest wymówić: koenzym Q10, karotenoidy, ksantofile, polifenole i flawonoidy – dodaje dietetyczka.

Gdzie znaleźć antyoksydanty

Przeciwutleniacze znajdziesz niemal w każdym nisko przetworzonym produkcie (zarówno roślinnym, jak i zwierzęcym). – Na każdym etapie przetworzenia produktu, niestety tracimy część drogocennych antyoksydacyjnych składników. Szczególnie źle na potencjał antyoksydacyjny produktu (czyli jego zdolność do walki z wolnymi rodnikami i do dbania o nasze zdrowie) wpływa wysoka temperatura, długie i nieprawidłowe przechowywanie, gotowanie czy smażenie – opowiada Agata Ziemnicka-Łaska. Dlatego w Twojej codziennej diecie powinno pojawiać się jak najwięcej produktów świeżych i surowych. Produkty pochodzenia zwierzęcego rzadko nadają się do spożycia na surowo, dlatego głównym składnikiem potraw bogatych w antyoksydanty są świeże rośliny. – Warzywa, owoce, orzechy, ziarna, dobrej jakości zboża, oleje roślinne, zioła – to produkty, których nie może zabraknąć w każdym posiłku! To one wnoszą do naszego ciała najwięcej odmładzających i uzdrawiających składników. Spożywane regularnie tworzą niewidzialną barierę przed bakteriami, wirusami, chorobami, nadwagą i przedwczesnym starzeniem się – zachwala dietetyczka, Agata Ziemnicka-Łaska. Dodatkową wskazówką w wyborze produktów zawierających najwięcej antyoksydantów, jest ich barwa – warzywa i owoce o najbardziej intensywnej barwie (czerwonej, fioletowej, pomarańczowej, zielonej) zawierają ich najwięcej.

Soki i koktajle

Czy zatem, jeśli należy spożywać produkty roślinne w dużej mierze na surowo, do wyboru pozostają wyłącznie sałaty i surówki? Oczywiście, że nie! Są również inne, pyszne i proste sposoby. – Z warzyw i owoców możemy przygotować chociażby odżywcze i sycące soki, musy czy koktajle. To wspaniały patent na śniadanie, lunch, kolację czy dodatek do obiadu. Sprawdzą się nawet w formie deseru (pomyśl tylko o szklance pysznego koktajlu jagodowego!) – zachęca Agata Ziemnicka- Łaska. Do domowych soków i koktajli warto dodawać również przyprawy, które również mają wysokie właściwości antyoksydacyjne, a w dodatku urozmaicą smak owocowo-warzywnych napojów. – Na czoło stawki wysuwają się kurkuma, czarny pieprz, goździki, cynamon, oregano, kmin rzymski czy estragon – wymienia Agata Ziemnicka-Łaska.

Do przygotowywania soków zawierających antyoksydanyty szczególnie nadaje się wyciskarka wolnoobrotowa, dzięki której wyciśniesz sok zarówno z twardych składników, jak i miękkich owoców i warzyw. Co istotne technologia MicroMasticating zastosowana w wyciskarkach Philips Avance pozwala wycisnąć do 90% owoców. Soki, szczególnie te wyciskane na świeżo, są bogate w antyoksydanty. Dla przykładu sok wyciśnięty z marchwi to bomba antyoksydantów. – Jedna szklana to dzienna dawka witaminy A, 30% zapotrzebowania na witaminę C oraz 20% na potas. Soki z owoców cytrusowych zawierają kwertycynę (rodzaj silnego flawonoidu). Z kolei czerwona papryka (bardzo bogata w witaminę C) i pomidory zawierają antyutleniacz o nazwie likopen, który uaktywnia się dopiero w czasie ich przetwarzania (np. podczas produkcji soku) – mówi Agata Ziemnicka-Łaska. Wszystkie te składniki z łatwością wyciśniesz w wyciskarce wolnoobrotowej Philips, np. HR1947.

Wyciskarka Philips została zaprojektowana z myślą o zachęceniu do codziennego wyciskania soków. Urządzenie ma tylko 11 cm szerokości, przez co nie musisz chować go do szafki czy szuflady. A jeśli wyciskarka będzie miała stałe miejsce na blacie, są duże większe szanse na to, że będziesz wyciskać soki codziennie, przez co codziennie zaopatrzysz swój organizm w odpowiednią dawkę antyoksydantów. Ponadto dzięki większemu otworowi XXL w nowych modelach wyciskarek Philips, sok przyrządzisz jeszcze szybciej! Wymówką nie jest też mycie urządzenia po wyciśnięciu soku, bo dzięki funkcji wstępnego czyszczenia oraz funkcji QuickClean całe urządzenie umyjesz w 1 minutę! Nic tylko zabierać się za wyciskanie i soków, które będą zawierały mnóstwo antyoksydantów.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO