Tiramisu z truskawkami liofilizowanymi

Tiramisu to deser o włoskim rodowodzie. Warstwa nasączonego w kawie biszkoptu oraz pysznego kremu z mascarpone tworzy pyszną, rozpływającą się w ustach kompozycję. Dzisiaj proponujemy wersję urozmaiconą o pyszne liofilizowane truskawki, które nie tylko dodają smaku, ale nadają całości wykwintnej chrupkości.

Składniki (foremka o średnicy około 25 cm):

opakowanie truskawek liofilizowanych KRESTO

  • 250 g śmietany 36% (schłodzonej)

  • 500 g mascarpone (schłodzonego)

  • 2 opakowania biszkoptów podłużnych (na 2 warstwy + boki)

  • 3 łyżki drobnego cukru (białego)

  • około 400 ml mocnej, schłodzonej kawy

  • 5 kropli olejku migdałowego

  • 5 kropli olejku waniliowego

  • 3 łyżeczki kakao gorzkiego

Wykonanie:

1. Biszkopty zanurz na chwilę w kawie. Wyłóż nimi boki i dno foremki.

2. Śmietanę, mascarpone, cukier oraz olejki przełóż do dużej misy miksera i całość zmiksuj na gęsty krem.

3. Wyłóż ½ masy na biszkopty, posyp kakao.

4. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na nią wyłóż resztę kremu. Całość wyrównaj.

5. Wierzch deseru posyp truskawkami.

6. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Foremkę warto zabezpieczyć folią, aby deser nie przeszedł nam zapachami z lodówki.

Fot. KRESTO

—————————————————————————————————————————————————-

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock