Lody waniliowe z polewą jagodową
Lato upływa pod znakiem wakacji, pięknej pogody i oczywiście lodów! Pyszne, naturalne i domowe lody waniliowe z polewą na bazie świeżych sezonowych owoców to idealny deser dla całej rodziny!
Składniki:
Lody waniliowe z polewą jagodową. Fot. Mama i ja
Lody waniliowe:
- 
400 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego
 - 
300 ml schłodzonej śmietany 30%
 - 
laska wanilii lub pasta/ ekstrakt waniliowy
 
Polewa jagodowa:
- 
200 g jagód lub borówek (bądź innych sezonowych owoców)
 - 
100 ml wody Mama i ja
 - 2-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości owoców)
 
Wykonanie:
- 
W dużej misie ubij śmietanę.
 - 
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż nożem i zeskrob z niej ziarenka. Dodaj do śmietany. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mleko skondensowane. Ubijaj do mocnego spienienia (masa nie ubije się na sztywno).
 - 
Przelej całość do pojemnika. Zamknij go i wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
 - 
Jagody zasyp cukrem i lekko upraż w garnuszku lub na patelni.
 - 
Następnie zalej je wodą i duś do odparowania płynu (aż całość zgęstnieje). Podawaj do lodów.
 
Polewa sprawdzi się również do naleśników, gofrów, placuszków czy owsianki.
Woda źródlana Mama i ja
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
Strona www: https://wodadladziecka.pl/
Cena:
1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1,35 zł
														











