Naturalna bomba witaminowa
Lato powoli się kończy. A co za tym idzie – błogi czas dziecięcych wakacji. Maluchy już wyposażyły swoje plecaki w kredki, zeszyty i zestawy książek. Czas wyposażyć lodówkę w moc pełnych witamin warzy i owoców na nadchodzący rok szkolny. Wypełnienie jej po brzegi kolorowymi darami natury sprawi, że będziesz mogła przygotować wartościowe i poprawiające odporność twojego dziecka posiłki. Sprawdź nasze witaminowe zestawienie i poznaj sekrety odpowiedniego przechowywania delikatnych produktów.
Witamina A
W kontekście szkoły jej najważniejszą funkcją jest wzmocnienie układu odpornościowego. Co więcej, wpływa pozytywnie na wzrok, umacnia zęby i wspomaga wzrost naszych maluchów. Jej źródłem są następujące produkty: marchew, kapusta, koperek, szpinak, roszponka, brokuły, morela oraz melon.
Witamina B2
Zwiększa dostawy energii do komórek, jest źródłem zdrowej skóry i chroni układ nerwowy. Jej pokłady znajdziemy w żółtej papryce, kapuście, brokułach, awokado oraz grzybach.
Witamina C
Czasami nazywana witaminą uśmiechu. To dawka odporności i dobrego samopoczucia. Wspomaga również regenerację komórek. Posiada ją m.in.: uwielbiany przez dzieci groszek, a także kalarepa, szparagi, papryka, cebula, kapusta i malina.
Witamina K
Często o niej nie myślimy, jednak to ona zapewnia witalność, wzmacnia strukturę kości i wspomaga prawidłową przemianę węglowodanów. Popularna marchewka, zielona brukselka, sałata, kalafior, groszek i brukselka dostarczą witaminę K każdemu dziecku.
Jak je przechować?
Jak widzisz, warzywa i owoce to źródło odporności, witalności i dobrego samopoczucia dla każdego malucha. Aby zachowały swoje wartości odżywcze i świeżość musisz pamiętać o odpowiednich technikach ich przechowywania. Wybrane modele lodówek posiadają specjalne szuflady, które pozwalają cieszyć się wskazanymi produktami nawet do 7 dni dłużej.
Przykładowo, marka Liebherr w modelu CBNes 6256 umieściła dwie szuflady z systemem BioFresh. Są one gwarancją świeżości – w temperaturze nieco powyżej 0°C i przy idealnej wilgotności powietrza warzywa i owoce zachowują witaminy, delikatny aromat i apetyczny wygląd znacznie dłużej niż w tradycyjnej chłodziarce. Dzięki temu można robić zakupy np. raz na tydzień, a także zaplanować jadłospis na każdy szkolny dzień.