Najpopularniejszym i najzdrowszym napojem dla dzieci i niemowląt jest niepodważalnie woda.

Często jednak, poza wodą mamy decydują się na podawanie swoim pociechom napojów sporządzonych w domu lub kupionych. Do najpopularniejszych napojów kupowanych przez mamy należą: herbatki, soki, napoje owocowe, syropy oraz wody smakowe.

Jak rozpoznać, czy to co podajemy najmłodszym jest aby na pewno dobre?

Po prostu – czytajmy skład produktu. Kategoryczne „NIE” należy przede wszystkim powiedzieć napojom z: syropem glukozowym / glukozowo-fruktozowym, aromatami, barwnikami, sztucznymi słodzikami (m.in. aspartam, sorbitol, acesulfam), stabilizatorami i konserwantami.

Producenci często chwalą się hasłami „bez dodatku cukru” podczas gdy cukier zastępowany jest syntetycznymi słodzikami. Podobnie jest w przypadku deklaracji iż produkt jest „bez konserwantów”, podczas gdy, w składzie produkty jasno wskazane są chemiczne dodatki.

HERBATY

W odróżnieniu od dorosłych, dzieciom i niemowlętom nie zaleca się podawania klasycznej herbaty czarnej i zielonej, w których naturalnie występuje teina. Maluszkom najlepiej podawać herbatki owocowo – ziołowe niewzbogacane sztucznymi dodatkami. Jednocześnie nie rekomenduje się podawania herbatek granulowanych, wzbogaconych najczęściej słodzikami, aromatami i substancjami konserwującymi.

premiumrosa

SOKI I NAPOJE „SOKOPODOBNE”

Kupując sok należy zwrócić uwagę, z jakich soków przygotowany jest napój. Najlepszym rozwiązaniem są soki NFC (z ang. Nof from Concentrate) tłoczone bezpośrednio z owoców. Nie rekomenduje się spożywania soków odtworzonych z koncentratów czy soków zagęszczonych. Dodatkowo warto również zwrócić uwagę na mętność produktu i rodzaj opakowania. Szklana butelka oraz mętność produktu dają dodatkową gwarancję naturalności produktu.

SYROPY

Syropy zazwyczaj goszczą w każdym domu i stanowią dodatek do herbaty czy wody lub bazę lemoniad. Jeśli nie są to syropy domowe – przygotowane tradycyjnym sposobem to wybór syropu sklepowe powinien być bardzo ostrożny. W przypadku syropów należy zwrócić uwagę na procentową i jakościową zawartość soku owocowego oraz oczywiście rodzaj substancji słodzącej. Zawartość soku w syropie powinna być na najwyższym poziomie ( 5-6% soku w składzie syropu nie powinno zadowalać żadnej mamy). Należy unikać syropów, w których sok odtworzony jest z koncentratów czy soków zagęszczonych. Ze słodzideł warto wybrać po prostu dodatek cukru, który standardowo dodawany jest w domowej produkcji syropów.

Produkty:HERBI BABY PRZEZIEBIENIE

Herbatka Herbi Baby PRZEZIĘBIENIE

Herbatka jest kompozycją owoców dzikiej róży, kwiatu lipy oraz czarnej porzeczki do stosowania w okresie przeziębień u dzieci i niemowląt po 6 miesiącu życia.

 

premiumrosa

 

 

 

Syrop z malin

Syrop z malin – idealny, zdrowy i pozbawiony substancji chemicznych dodatek do wody lub herbaty.
Skład to wyłącznie: sok NFC z malin (54 %) i cukier – jak domowy.

 

 

 

 

premuimrosa

Sok NFC 100% z aceroli i jabłek

Sok NFC z aceroli (70%) i jabłek (30%) to pyszna alternatywa dla wody – bez dodatku cukru. Stanowi naturalne źródło witaminy C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

 

 

 

 

www.premiumrosa.pl

 

 

 

Share Button